Expositie Lutmastraat Amsterdam

GALERIE MIA JOOSTEN & MABELLE ARTISANS EXPOSEREN HEDENDAAGSE KUNST IN HET ATELIER LUTMASTRAAT
Galerie Mia Joosten & Mabella Artisans slaan voor een keer de handen ineen en openen op zaterdag 2 april een expositie met werk van vijf (inter)-nationale hedendaagse kunstenaars. De expositie vindt plaats in het voormalige atelier van Karel Appel en Ruud de Wild op Lutmastraat 191 k-l in Amsterdam. Tijdens de expositie worden meer dan 30 schilderijen van Radboud van der Mieden, Marcel van Hoef, Richard Lee Barton, Chuck Thomas en het ambitieuze Rietveld duo Otto Kaan tentoongesteld. 

Na een lange levensweg van Tanzania, via Stuttgart, Brussel en Parijs is Radboud van der Mieden (1967) neergestreken in Amsterdam. Op autodidactische wijze en een zeer gedreven missie, heeft hij zich ontplooid tot een kunstenaar die op een veelal abstracte wijze steeds weer opzoek is naar tegenstrijdigheden en spanningsvelden in zijn werk. Galerie Mia Joosten en Mabella Artisans zijn trots hem te mogen ontmaskeren en te introduceren aan het grote publiek.

Nog een andere introductie is het veelbelovend talent uit de broedpot van de `Rietveld Academie- Otto Kaan. Te Den Haag anno 2007 kwamen Berend Otto (Amsterdam, 1985) en Guus Kaandorp (Amstelveen, 1986) tot de conclusie dat ze de handen in een moesten slaan om hun ideeën te realiseren. Na drie jaar met veel erkenning de resultaten van hun samenwerking achter gesloten deuren te hebben gehouden is het moment nu daar om naar buiten te treden.
In hun werk ontleedt het duo ieder onderwerp nauwkeurig, om deze vervolgens op eigen wijze te reconstrueren en een zo hernieuwde blik te werpen op zijn omgeving. De onderwerpskeuze lijkt willekeurig, maar is altijd het resultaat van een uitgebreid vooronderzoek en associatief denken.

De schilderijen van Marcel van Hoef (1967) tonen het stedelijke landschap realistisch,
raadselachtig en stil. Met zelfgemaakte eitempera schildert hij in talrijke en dunne lagen zijn
voorstellingen. De Limburger haalt zijn inspiratie uit steden zoals Hongkong en Berlijn. Steden die continu aan verandering onderhevig zijn. Het werk van Van Hoef is opgenomen in
gerenommeerde kunstcollecties waaronder de collectie van het Scheringa museum voor Realisme en het Stedelijk museum te Roermond.

Richard Lee Barton (1952) geboren in Amerika won al op zijn 17e de State Prize of Drawing. Sinds 20 jaar woont hij in Nederland. Barton’s werk is in belangrijke collecties opgenomen, waaronder de privécollectie van Bill Clinton en de bedrijfscollectie van het Centre Pompidouin Parijs. Zijn schilderijen kenmerken zich in abstracte rijke composities variërend van bloemen, landschappen en figuren. Barton werkt soms jaren aan een schilderij. Laag voor laag wordt zijn werk opgebouwd waardoor de voorstelling bijzonder krachtig is.

Geboren en getogen Amerikaan en visueel kunstenaar Chuck Thomas (1963) laat zijn nieuwste werk zien waarin hij terug gaat naar een meer abstractere interpretatie van de wereld om hem heen. Na een periode van zeer precieze sociaal realistische afbeeldingen, van de levensomstandigheden van de mensheid, heeft Thomas in zijn nieuw werk zich meer laten leiden door zijn fascinatie voor het spelen met vormen. Zijn interesse in natuur en biologie hebben hem gemotiveerd allerlei observaties van organismes en fauna en flora te ontleden en  hun schaduwen en vormen op repetitieve wijze weer te geven.