Marcel Dzama

Marcel Dzama (geboren op 4 mei 1974) is een hedendaagse kunstenaar uit Winnipeg, Manitoba, Canada die momenteel woont en werkt in New York City. Zijn werk is internationaal tentoongesteld, met name zijn inkt- en waterverftekeningen. Hij wordt vertegenwoordigd door David Zwirner Gallery in New York en Londen. Dzama behaalde zijn BFA aan de Universiteit van Manitoba in 1997.Dzama werkt veel in beeldhouwkunst, schilderkunst, collage en film. De kunstenaar staat ook bekend om zijn ingewikkelde diorama's en grootschalige veelluikjes die zijn talenten uit verschillende media putten. Dzama werkt in meerdere disciplines om zijn cast van menselijke figuren, dieren en denkbeeldige hybriden tot leven te brengen, en heeft een internationale reputatie en het volgen van ontwikkeld voor zijn kunst die fantasievolle, anachronistische werelden verbeeldt. De kunstenaar staat ook bekend om zijn werk met The Royal Art Lodge.

Dzama's werk is gebruikt op de covers van talloze platenalbums, met name The Else van They Might Be Giants, Guero van Beck en Reconstruction Site van The Weakerthans. Hij verzorgde ook de cover art voor literair criticus Sianne Ngai 's boek Ugly Feelings uit 2005, uitgegeven door Harvard University Press. Zijn kostuumontwerpen zijn te zien in muziekvideo's voor het nummer van Bob Dylan, "When the Deal Goes Down", het nummer van NASA, "The People Tree" en het nummer van het Department of Eagles, " No One Does It Like You ", dat hij regisseerde ook. McSweeney's heeft twee collecties van zijn werk gepubliceerd, The Berlin Years in 2003 (herdrukt in 2006) en een vervolg, The Berliner Ensemble Thanks You All, in 2008.

In 2010 creëerde componist Ed Bennett "Dzama Stories", een muziekstuk geïnspireerd op Marcel Dzama, met Decibel en Paul Dunmall . Het is muziek voor versterkt ensemble, elektronica en improvisator.