Jarik Jongman

Jarik Jongman (Amsterdam, 1962) werkte na zijn studie aan de Kunstacademie in Arnhem als assistent van Anselm Kiefer in Frankrijk. Hij exposeerde regelmatig in het buitenland, o.a. in Berlijn, Londen, New York, Basel en tweemaal in collateral events bij de Biënnale van Venetië in 2009 en 2011. In 2010 won hij de (gedeelde) eerste prijs van de UK National Open Art Competition gejureerd door Gavin Turk. Zijn werk is geselecteerd voor de Threadneedle prize en de  John Moores prize en getoond op de Biënnale van Liverpool.  In 2017 won hij de prestigieuze Luxembourg Art Prize.
Hij gebruikt zowel zijn eigen foto’s als materiaal gevonden op rommelmarkten, antiquariaten en internet als uitgangspunt voor zijn werk, waarin architectuur een voorname rol speelt. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn: religie, transformatie, geschiedenis en metafysica.
 
In zijn serie ‘Phenomena’ schildert hij verlaten gebouwen en fabrieken waar vegetatie is ontstaan, en oude motelkamers met mysterieuze lichtschitteringen. Deze werken zinspelen op de kortstondige en voorbijgaande aard van het bestaan.  De serie ‘Waiting rooms’ toont vervallen ruimten met oud en stoffig meubilair; alles ademt een sfeer van melancholie en vergankelijkheid waarbij de vraag zich aandient: wat als ons idee van controle , van invloed op ons leven, slechts beperkt is? Misschien kunnen we alleen maar (af) wachten.