Fons Schobbers

Fons Schobbers 27 september 1947 is een beeldend kunstenaar. Hij studeerde in 1971 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving. Na een paar jaar te hebben gewerkt als productdesigner koos hij in 1974 voor het zelfstandig kunstenaarschap. Daarmee koos hij voor de vrijheid om als zelfstandige met kunst zijn brood te verdienen.

In de beginfase maakte hij figuratief werk (torso’s, portretten) en langzamerhand werden zijn producten steeds abstracter en steeds groter. Meer dan 25 jaar was hij een paar uur per week begeleider beeldhouwen aan de Vrije Academie in Venlo. Grote voorbeelden en inspiratiebronnen zijn o.a. Picasso,Moore,Arp,Brancusi en Calder. In 1977 trouwde hij met Liesbeth Jonkers en in 1980 kregen zij een dochter Jobke. Hij verbleef enkele lange periodes in Italië, waar hij o.a. werkte in de beroemde studio’s van Henraux, waar ook Henry Moore werkte.

Samen met Liesbeth gaat hij vaak terug naar Italië,om marmer en gereedschappen in te kopen. Ook reizen ze samen veel , vooral om zich te laten inspireren door de oude geschiedenis en etnografica,wat hun beiden fascineert. Reizen naar o.a. India,Indonesië,West Papua,Australië Thailand,Flores,Cuba,Mexico,Guatemala, Marokko ,Egypte en vele reizen in Europa. In 1982 kochten Fons en Liesbeth een groot gedeelte van het voormalige klooster Marienthal. De buitenkapel en kruisgang dienen nu als prive Galerie. De serene rust en de stille gratie van de kloosterarchitecteur zijn met de werken van Fons en zijn verzameling Etnografica een opzienbarende symbiose aangegaan.