Krikor Momdjian

Krikor Momdjian is beeldend kunstenaar en dichter.

Hij is geboren in Beirut (1947) uit Armeense ouders. Na de voltooiing van de Academie in Beirut (Schilderkunst en Binnenhuisarchitectuur) verdiepte hij zich gedurende drie jaar dankzij een studiebeurs (1steprijs) verder in Beeldende Kunst en Design aan de kunstacademies van Florence en Parijs.
Sinds 1979 woont en werkt hij in Nederland. In zijn werk combineert hij beeld en schrift. Krikor’s werken zijn in het bezit van musea en particuliere verzamelaars in binnen en buitenland.

Opleiding:
1973-1976  Ecole Nationale Supérieure des Arts appliqués & Ecole Nationale Supérieure des Arts déco & des Beaux Arts, Parijs, Frankrijk (Schilderkunst, Grafische technieken).
1972-1973  Universita Internazionale d’elle Arte, Florence, Italië, (Design / Kunstgeschiedenis).
1967-1972  Institut National des Beaux Arts de L’Université de Beyrouth, diploma Binnenhuisarchitectuur/Design, Beeldende kunst (1 ste prijs, een driejaarlijkse beurs om verder te studeren in het buitenland.

Krikor Momdjian, is behalve een schilder pur sang en graficus, ook bekend om zijn museale installaties, films en gedichten. Zijn werk is projectmatig en de ontwikkeling is cyclisch. Bij elk project of serie schilderijen, schrijft hij gedichten.
In zijn nieuwe series schilderijen ‘Drieluiken’, heeft hij dit ‘dynamische evenwicht’, een synthese bereikt. In deze recente schilderijen en werken op papier, komen al zijn herinneringen, hedendaagse belevenissen, en zijn toekomstverwachtingen samen. Dit allemaal in een beeldtaal waar de ontwikkeling van de schilderkunst door de eeuwen heen voelbaar is. Dit is zijn stijl geworden, zijn manier van kijken naar de wereld en het leven zelf beleven. Hij denkt niet in de termen van een schildersstijl. Hij heeft al diverse eigen stijlen ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar.
In een cyclische beweging ontwikkelt hij zijn kunstenaarschap en verrijkt elke keer een aspect van meerdere technieken en uitdrukkingsmiddelen. ‘Kunst moet mij blijven verrassen en mentaal en geestelijk verrijken, zoals ik mijn publiek, de geïnteresseerden in mijn werk blijf confronteren met waar ik mee bezig ben’.

Tijdens een atelierbezoek overrompelt Krikor. Zijn kennis van de kunst is breed en diep. Zowel vorm als inhoud hebben voor hem weinig geheimen...
Krikor Momdjian behoort tot de kunstenaars die echt iets te vertellen hebben. Hij schildert en schrijft, hij praat en verbindt. Door zijn meertaligheid, door zijn verblijf in meerdere culturen en door zijn multidisciplinaire houding is Krikor ook een symbool voor de kunstenaar van deze tijd”.

Ranti Tjan, mei 2009.